Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 23:00
3η Γραπανεία
Μετά την 1η Γραπανεία 10.11.2006 στο καζάνι του Βαγγέλη Μπαλάκου στο Φανό του Δήμου Αξιούπολης και τη 2η Γραπανεία 16.11.2008 στο καζάνι του Θωμά Παπαγεωργίου στα Αμάραντα του Δήμου Δοϊράνης πραγματοποιήθηκε αισίως η 3η Γραπανεία την Κυριακή 28.11.2010 στο καζάνι του Γιώργου Τερζή στο Χέρσο του Δήμου Χέρσου.
Η Γραπανεία έχει καθιερωθεί πλέον από την Γεωργία Κολεσιώτου και τον Κώστα Στεφανίδη όσον αφορά στην παραγωγή γράπας (ή τσικουδιάς ή ρακί) μέσα από τη διαδικασία απόσταξης της αλκοόλης από το «ψήσιμο» των στεμφυλών (πατημένα σταφύλια καθαρισμένα από τσαμπιά). Το χαρακτηριστικό της γράπας είναι ότι στη διαδικασία της απόσταξης δεν προστίθενται πρόσμικτα στα στέμφυλα όπως γλυκάνισο που παράγει το γνωστό τσίπουρο το οποίο «ασπρίζει» όταν προστεθεί νερό ή παγάκι.
Η ονομασία Γραπανεία οφείλεται στο δικηγόρο Γιώργο Τσαραμπουλίδη που την χρησιμοποίησε πριν περίπου δέκα χρόνια στο καζάνι του αδελφού του στον Καταχά της Κατερίνης. Φέτος πάρθηκαν περί τα σαράντα λίτρα γράπας περί τους 22 βαθμούς. Η απόσταξη ξεκίνησε από 24,5 βαθμούς και κόπηκε στους 20,5 με μέσο όρο περίπου 22 βαθμούς, σε δυο καζανιές με διάρκεια περίπου τριών ωρών. Τα σταφύλια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ποικιλίας παμίδι (ρώσικο ή τζιωρτζίνα με τόπο προέλευσης την Γεωργία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) και προέρχονταν από τις κληματαριές του Δημήτρη Τσιμενίδη και του Όμηρου Παυλίδη από τις πλαγιές της Ασπροβάλτας. Τη γεύση του ήλιου και την αλμύρα της θάλασσας μπορείτε να την απολαύσετε σε κάθε γουλιά της Γράπας Στεφανίδη παραγωγής 3ης Γραπανείας 2010.
Ευχαριστώ όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης την οποία λίαν συντόμως θα παρακολουθήσετε σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνον.
Κολεσιώτου Γεωργία
Στεφανίδη Κων/νος